Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και ...απαισιοδοξία στην αγορά της Νάξου για το Πάσχα

Μία βόλτα στην Παπαβασιλείου, τον εμπορικό δρόμο Μεγάλη Τετάρτη και τίποτα δεν θυμίζει ότι έρχεται Πάσχα. Η αλήθεια είναι ότι ελέω καιρικών συνθηκών περισσότερο το μυαλό όλων πηγαίνει σε Γενάρη με την βροχή να μαστιγώνει τα πρόσωπα των περαστικών που ελάχιστη διάθεση έχουν για να μπουν στα εμπορικά καταστήματα. Αντίθετα προτιμούν να ρίξουν μία βιαστική ματιά και να τρέξουν προς τα καταστήματα ειδών τροφίμων. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι έχουμε …Πάσχα σε λίγες ημέρες. Μπορεί οι περισσότεροι ακόμη να φοράμε μπουφάν και χειμωνιάτικα ρούχα , οι λιγότερο θαρραλέοι και στις βιτρίνες να βρίσκονται τα κοντομάνικα μακό η ουσία όμως είναι ότι οι έμποροι όσο και να χαμογελούν ξέρουν ότι οι ημέρες του Πάσχα μοιάζουν με τον δικό τους Γολγοθά.

Αχ αυτός ο καιρός
Ο Μιχάλης Μαστρογιαννόπουλος, αντιπρόεδρος του Εμπορικοεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος λέγοντας «οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πτώση της τάξης του 50%... Οι περισσότεροι έχουν ρίξει το βάρος στα είδη που έχουν σχέση με το πασχαλινό τραπέζι άλλα όσα καταστήματα έχουν σχέση με αυτό το τομέα καλώς ή κακώς θα κινηθούν. Όχι όμως οι υπόλοιποι. Συν τοις άλλοις έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο μεγάλα προβλήματα: τις καιρικές συνθήκες που είναι κάκιστες και μας έχουν μπερδέψει. Έχουν φέρει πίσω όλη την αγορά και αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για αγορές. Τι να ψωνίσει κάποιος όταν δεν ξέρει τι να βάλει; Τεράστιο πλήγμα. Και βέβαια διαβάζουμε ότι φέτος θα είναι αυξημένη η έλευση των ξένων, ή των ελλήνων που θα έρθουν για να γιορτάσουν το Πάσχα στο νησί, Όμως αυτή η αύξηση δεν θα μεταφραστεί σε κέρδος για τους εμπόρους. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Ναξιώτες που γυρίζουν στο σπίτι τους. Η οικονομική κρίση τους στέλνει διακοπές στο πατρικό τους. Άρα αυτοί δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα την δικά μας αγορά. Ίσως αυτή των τροφίμων ή της Μαζικής Εστίασης, σίγουρα όχι όμως την δική μας»
Απουσία Αστυνόμευσης
Το δεύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον Μαστρογιαννόπουλο έχει να κάνει με το κυκλοφοριακό και την αδυναμία του Δήμου να δώσει λύσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το κυκλοφοριακό είναι ένα τεράστιο αγκάθι για εμάς τους εμπόρους εδώ στην Παπαβασιλείου. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε έντονη αστυνόμευση από την Δημοτική Αστυνομία, που έχει χαθεί όμως την Μεγάλη Εβδομάδα. Αποτέλεσμα; Ο δρόμος να έχει γίνει πάλι ένα απέραντο παρκινγκ; Πως λοιπόν κάποιος θα σταματήσει να ψωνίσει από την στιγμή που δεν βρίσκει χώρο; Θέλω να πιστεύω ότι δεν κρύβεται τίποτα από πίσω και απλά είναι μία κακή συγκυρία η χαλαρότητα που επιδεικνύει αυτές τις ημέρες η Δημοτική Αστυνομία» Και ως επίλογο ο αντιπρόεδρος του Εμπορικοεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά της Νάξου λέγοντας «θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι όσον αφορά τους νόμους της Αγοράς. Στην Αθήνα οι έμποροι προσαρμόζονται όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κρίση και ρίχνουν τις τιμές ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και πιο κοντά στο πορτοφόλι του καταναλωτή, Εδώ ακόμη δεν έχουμε τα ίδια αντανακλαστικά. Η διαφορά είναι σχετικά μεγάλη και δεν είναι εύκολο για κάποιο να αγοράσει εδώ όταν ξέρει ότι στην Αθήνα μπορεί να βρει το ίδιο εμπόρευμα πιο φθηνά. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αυτό που λέω και ακούγεται κάπως περίεργο αλλά οφείλουμε κι εμείς να ακούσουμε την αγορά. Αυτή καθορίζει άλλωστε και την κίνηση. Όχι εμείς πλέον»
Την τελευταία στιγμή
Ποια η άποψη όμως τη προέδρου του Συλλόγου, Σοφίας Καπινιάρη; Εμφανίζεται λιγότερη απαισιόδοξη, συγκρατημένη αισιόδοξη που έλεγε κάποτε και ένας πολιτικός καθώς ποντάρει στο τελευταίο τριήμερο «ελπίζουμε ότι ο καιρός θα μας βοηθήσει, θα ανοίξει θα δούμε ήλιο και βέβαια τους πολίτες να βγαίνουν για ψώνια. Το τελευταίο τριήμερο ή τις επόμενες ημέρες μετά το Πάσχα ελπίζουμε ότι όλα θα είναι διαφορετικά. Άλλωστε όλοι θα κάνουν ψώνια θα ανταλλάξουν δώρα οπότε θα ξεχάσουν για λίγο και την κρίση. Εμείς οι Έλληνες άλλωστε δεν αντέχουμε και πολλά. Δεν μπορούμε να μην κάνουμε δώρα ή να ψωνίσουμε είναι στο αίμα μας. Έστω και τέλος, εάν ο καιρός θα μας βοηθήσει θα χαμογελάσουμε» Από εκεί και πέρα, ο σύλλογος θα προχωρήσει σε κινήσεις που έχουν σχέση με την ενίσχυση των απόρων όπως είχαν κάνει τα Χριστούγεννα και βέβαια είναι σε συνεχή επαφές με το Δήμο όσον αφορά το παραεμπόριο που άλλωστε αποτελεί μία πληγή που δύσκολα θα κλείσει…
Αλλους ρυθμούς
Τέλος, οι άνθρωποι της Μαζικής Εστίασης είναι σε στάση αναμονής. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου «Φιλοξενία» Γιάννης Παπαδόπουλος «εμείς περιμένουμε. Έχουμε τον δικό μας ρυθμό. Ξέρουμε ότι αυτές τις Άγιες Ημέρες δεν θα έχουμε μεγάλη κίνηση όμως στοχεύουμε στην επόμενη εβδομάδα, του Θωμά. Σε συνδυασμό με την πρωτομαγιά, οι επισκέπτες της Νάξου θα αφήσουν τα χωριά και θα κατέβουν να φάνε ή να πιουν καφέ στην παραλία. Σε συνδυασμό με το άνοιγμα των καιρικών συνθηκών που μας ευνοούν όλα θα είναι καλύτερα. Όχι ότι θα «πνιγούμε» αλλά σίγουρα θα κινηθούμε πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες εβδομάδες. Και αυτό θα είναι το πρώτο προμήνυμα για το καλοκαίρι που θεωρώ ότι με τις κατάλληλες διεργασίες θα είναι πολύ καλύτερο από πέρυσι. Αρκεί να δουλέψουμε σωστά και με το κατάλληλο timing όλοι μαζί»
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου