Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Νάξου: «Ναι» στο περίπτερο της πλατείας



Η πρόταση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Γιάννη Μαμουζέλου για παραμονή του περιπτέρου στη πλατεία πέρασε με άνεση (7 ναι – 1 όχι) -  Διαφοροποίηση από τον αντιπρόεδρο κ. Καραπάτη που ζήτησε να φύγει τελείως το περίπτερο, ενώ η κ. Φιλιποπολίτη ζήτησε να μεταφερθεί απέναντι στον πεζόδρομο - Τι γίνεται με τις επιγραφές στη χερσαία ζώνη καθώς έχουμε παραβίαση της ίσης μεταχείρισης όπως καταγγέλλουν επιχειρηματίες


Διοικητικό Συμβούλιο στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Νάξου και για μία ακόμη φορά είχαμε κόντρες. Έστω και σε πολύ μικρότερο βαθμό όσον αφορά τα όσα έχουμε συνηθίσει έως σήμερα. Αλλά προφανώς χωρίς αντεγκλήσεις δεν μπορεί να υπάρξει συνεδρίαση. Αυτή τη φορά η καυτή …πατάτα είχε σχέση με το περίπτερο το οποίο εδώ και δύο χρόνια είναι κλειστό στην άκρη της πλατείας του πρώην Δημαρχείου και δεν αξιοποιείται. Προφανώς έφτασε η στιγμή για να αξιοποιηθεί. Και το λιμενικό Ταμείο προχώρησε στην συζήτηση για την διατήρηση ή όχι του περιπτέρου με αρκετά υποερωτήματα. Το πρώτο είχε να κάνει με το εάν πρέπει ή όχι η πλατεία να έχει περίπτερο. Το δεύτερο ήταν εάν πρέπει να παραμείνει στη θέση του και το τρίτο ερώτημα, το αφήνουμε για το άμεσο μέλλον. Αυτό που έχει να κάνει με τον δικαιούχο. Ποιος θα είναι; Σύμφωνα με τον κ. Μαμουζέλο θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη καθώς αναμένεται και η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο σχετικά με τους όρους της προκήρυξης και τα κριτήρια που θα τεθούν όσον αφορά τον διαγωνισμό για τον δικαιούχο του περιπτέρου.

Απαίτηση
Και στο ερώτημα «εάν θέλουμε περίπτερο ή όχι στη πλατεία» η απάντηση ήταν καταφατική σχεδόν από το σύνολο των παρευρισκόμενων στην συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μαμουζέλος ήταν αυτός που έκανε και την εισήγηση του θέματος αποκαλύπτοντας παράλληλα και το λόγο για τον οποίο προχώρησε στην κίνηση αυτή καθώς όπως ανέφερε ήθελε να περάσει λίγος χρόνος ακόμη ώστε να πάρει από το υπουργείο και τη σχετική εγκύκλιο που μιλάει για τους όρους του διαγωνισμού και να υπάρχει συνολική πρόταση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ποια ήταν η εισήγηση του κ. Μαμουζέλου; «Ναι στο περίπτερο και ναι στην θέση αυτή που βρίσκεται σήμερα. Το περίπτερο βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο από το 1957 είναι συνδεδεμένο με τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και συν τοις άλλοις αποτελεί απαίτηση των κατοίκων, των Χωραϊτών να μείνει εκεί που βρίσκεται. Άλλωστε μία πλατεία δεν μπορεί να μην έχει περίπτερο. Και δεν μπορούμε να στερήσουμε από έναν συνάνθρωπό μας, όποιος κι εάν είναι αυτός μία θέση εργασίας ειδικά τώρα που η οικονομική κρίση είναι στη κορύφωσή της». Μάλιστα για να επιβεβαιώσει την εισήγησή του όσον αφορά τη τοποθεσία, ο κ. Μαμουζέλος παρουσίασε και την μελέτη Φιντικάκη, η οποία έχει σημειώσει (νο 15) την ύπαρξη περιπτέρου στη πλατεία, ελάχιστα βέβαια μέτρα μακριά από το σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Υπαινιγμοί
Και στη συνέχεια εξήγησε γιατί έφερε το θέμα προς ψήφιση. Πολύ απλά παρουσίασε επιστολή που έχει στείλει ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου από τις 19 Ιουνίου και στην οποία αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ότι από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου έχει πεθάνει και το περίπτερο είναι ανενεργό ουσιαστικά καταλαμβάνει δημόσιο χώρο χωρίς να προσφέρει τίποτα στο Δήμο. Ζητεί μάλιστα εντός οκτώ ημερών να έχει φύγει από τη θέση του και να οριοθετηθεί σε άλλο μέρος…. Ο κ. Καραπάτης επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής όταν και έλαβε το χώρο, ήταν κάθετος όσον αφορά την ύπαρξη του περιπτέρου στην πλατεία και τόνισε ότι χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για την οριοθέτησή του εκ νέου. Εκεί βέβαια υπήρξε μία μικρή διαφωνία με τον κ. Μαμουζέλο καθότι του υπενθύμισε ότι θα πρέπει να λειτουργεί ως αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και όχι ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι επί της χερσαίας ζώνης δεν τίθεται θέμα παρέμβασης του Δήμου ή της Δημοτικής Κοινότητας. Και βέβαια δεν έλειψε και ο σχετικός υπαινιγμός λίγο αργότερα από μέλος του λιμενικού Ταμείου όταν ο κ. Μαμουζέλος πρόσθεσε σε εισήγηση μέλους ότι «κοινή επιθυμία όλων είναι να το πάρει η οικογένεια που το διαχειρίζονταν έως τώρα» Τι ακούστηκε; «Συγκεκριμένη οικογένεια θέλει να μείνει και συγκεκριμένη οικογένεια θέλει να φύγει»… Το φάντασμα των τραπεζοκαθισμάτων και δη της αντίδρασης που υπάρχει από συγκεκριμένη επιχειρηματία συνεχίζει να πλανάται πάνω από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου και ενδεχομένως να συνεχίζεται εάν δεν βρεθεί λύση…

Μεταφορά
Ο Λιμενάρχης κ. Αποστολόπουλος από την πλευρά του με έγγραφό του ανέφερε ότι θα συνυπογράψει ουσιαστικά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου όποια κι εάν είναι αυτή ενώ ο κ. Καπίρης από την πλευρά του τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια υπάρχει αναβρασμός όσον αφορά το συγκεκριμένο περίπτερο που πρέπει να τελειώσει. Αποτελεί ξεχωριστή θέση όσον αφορά τη ζωή όλων μας, πρέπει να μείνει στο συγκεκριμένο σημείο καθώς συν τοις άλλοις εξυπηρετεί και το κοινό που έχει ανάγκη από ψώνια τελευταίας στιγμής πριν φύγει από την μικρή προβλήτα προς τις Μικρές Κυκλάδες». Από την πλευρά της η κ. Φιλιππουπολίτη προχώρησε στην κατάθεση μίας τρίτης πρότασης, δηλαδή να φύγει το περίπτερο από την πλατεία και να μεταφερθεί ακριβώς απέναντι στο πεζοδρόμιο, στα όρια της προκυμαίας. Και εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία όπως η οικογένεια που είχε το περίπτερη να το αναλάβει όταν ανοίξει… Η πρόταση βέβαια της κ. Φιλιππουπολίτη δημιουργεί ένα μικρό χωροταξικό πρόβλημα καθώς ο χώρος στην απέναντι πλευρά είναι περιορισμένος και συν τοις άλλοις υπάρχει και ο δρόμος που χρησιμοποιείται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας από διερχόμενα οχήματα. Δρόμος που όμως κανείς δεν τον λαμβάνει υπόψη του όσον αφορά την πλατεία και τη χρήση της ως παιδότοπος καθώς ουκ ολίγες φορές έχουν καρδιοχτυπήσει γονείς και συνοδοί βλέποντας τα μικρά παιδιά να ακολουθούν κυρίως μπάλες ποδοσφαίρου, οι οποίες και κατευθύνονται προς την θάλασσα. Μήπως κάποια στιγμή πάρουμε την απόφαση να αποδεχτούμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα από τη στιγμή που επί 24ωρου βάσεως ο δρόμος δεν κλείνει…

Διευκρίνιση
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ Μιχάλης Κωβαίος από την Αμοργό που επίσης απάντησε θετικά στο ερώτημα «εάν πρέπει να υπάρχει περίπτερο στη πλατεία». Επίσης είπε «ναι» για τη θέση αλλά έκανε μία παρατήρηση. Με βάση την εγκύκλιο 50 (του νόμου 4093/12) και το Β1 εδάφιο αναφέρει ότι «Για την έκδοση της σχετικής απόφασης, απαιτούνται σωρευτικά γνώμη του συμβουλίου της οικείας δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και γνώμη της οικείας αστυνομικής αρχής». Τόνισε ότι έστειλε αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να μάθει εάν ισχύουν οι σχετικές προϋποθέσεις και περιμένει απάντηση. Όμως, κι εδώ ο κ. Μαμουζέλος του τόνισε ότι αρμόδιο για την εκμετάλλευση και χωροθέτηση των Περιπτέρων στην χερσαία ζώνη είναι το Λιμενικό Ταμείο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Καπίρης λέγοντας ότι ως μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για ότι έχει σχέση με την χερσαία ζώνη στο λιμάνι. Επίσης θετική άποψη για την παραμονή του περιπτέρου τόσο στη πλατεία όσο και στην ίδια θέση είχαν και οι κ. Γιακουμή και Τζανίνη με αποτέλεσμα το σύνολο της πρότασης του προέδρου (σ.σ. να υπάρχει περίπτερο στη πλατεία και να είναι στην ίδια θέση) να περάσει με ψήφους 6 θετικούς και δύο αρνητικούς. Οι άλλες δύο προτάσεις των κ. Καραπάτα (σ.σ. να φύγει από τη πλατεία) και της κ. Φιλιπουπολίτη (σ.σ. να μεταφερθεί δίπλα στο πεζοδρόμιο) υποστηρίχτηκαν μόνο από τους ίδιους…

Παιχνίδια
Το ζήτημα πάντως της παραλίας είναι οι… επιγραφές και καλά θα κάνουμε να μην κρυβόμαστε. Χθες ήταν η πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκε πλήρως η εντολή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για απομάκρυνση των διαφημιστικών επιγραφών από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη χερσαία ζώνη του νησιού. Και το αποτέλεσμα; Για κάποιους θετικό. Για κάποιους άλλους απλά μία ακόμη λύση που δεν λειτουργεί επί της βάση της ισότητας. Όπως με τα περίπτερα όπου και εκεί έχουμε αποφάσεις που απλά δεν εφαρμόζονται. Α τώρα που είπαμε περίπτερα, ο κ. Μαμουζέλος τόνισε ότι το νέο περίπτερο δεν θα έχει ψυγεία και παιχνίδια. Όπως δηλαδή τα υπόλοιπα στην παραλία που παρά την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ώστε να καταλαμβάνουν μόλις 6 τετραγωνικά συνεχίζουν να είναι …σούπερ μάρκετ. Επιστρέφουμε στις πινακίδες. Οι περισσότεροι είναι η αλήθεια ότι της έχουν απομακρύνει και εμπρός από τις πέργκολες βρίσκονται πλέον αναλόγια. Κι αυτά μάλιστα είναι διαφορετικά και ανάλογα με τα γούστα του επιχειρηματία. Κάποιοι άλλοι τις βάζουν και τις βγάζουν ανάλογα με το που βρίσκονται οι …λιμενικοί, που είναι άλλωστε και ο ελεγκτικός μηχανισμός. Όπως παλιά παίζαμε το «κλέφτες και …αστυνόμοι».  Κάποιοι τρίτοι απλά δεν τις έβγαλαν και αρνούνται να αποδεχτούν μιλώντας για έλλειψη ισότητας. Και περιμένουν τα όποια πρόστιμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινηθούν δικαστικά. Μάλιστα πρόσφατα επιχειρηματίας τους έστειλε και γραπτή επιστολή όπου τους αναφέρει ότι θα επαναφέρει την επιγραφή που είχε αποσύρει γιατί δεν ισχύει για όλους το μέτρο. Και βέβαια εξαίρεση αποτελούν τα τουριστικά γραφεία που πολύ θεωρητικά έχουν ρόλο ενημέρωσης όταν έχουν έξω από τα γραφεία τους τις επιγραφές και τις πινακίδες. Πολύ απλά το Λιμενικό Ταμείο υποχρεώνει έναν επιχειρηματία που έκανε το …λάθος να φτιάξει φέτος νέα ταμπέλα να την αποσύρει αλλά αρνείται να ζητήσει από το τουριστικό γραφείο να κάνει ότι και στο εξωτερικό: οθόνες που αναγράφουν τα δρομολόγια και οι οποίες είτε βρίσκονται εντός του καταστήματος και πάνω από τα ταμεία είτε στην είσοδο. Δύο μέτρα και δύο σταθμά… Και δεν αναφερόμαστε στις αυτόφωτες επιγραφές που κοσμούν την είσοδο συγκεκριμένων επιχειρήσεων γιατί εδώ η απάντηση είναι «αυτές είναι δουλειά του Δήμου»… Α μία που είπαμε για τον Δήμο… Ο κυριότερος παραβάτης στη χερσαία ζώνη είναι ο Δήμος που έχει πινακίδες οι οποίες πρέπει να βγουν καθότι έχουν διαφημιστικό ρόλο, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ακόμη στη θέση τους. Εκτός κι εάν το Λιμενικό μέσω του Λιμεναρχείου τους κόψει …πρόστιμο. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. Κύριε Λιανέ στο θέμα των επιγραφών υπάρχει και μία τέταρτη κατηγορία επιχειρήσεων αυτή που ανήκει πχ μεγαλοκατάστημα τοπικών προιόντων και λικέρ .Τεράστια επιγραφή τυπωμένη στο πανί τέντας που βρίσκεται 2 μέτρα μέσα στη χερσαία ζώνη λιμένα εποπτεύεται απο το λιμεναρχείο και το φορέα διαχείρησης της χερσαίας ζώνης λιμένα δηλ. το Δ.Λ. Τ. και τον πρόεδρο του και προσωπικό φίλο του συγκεκριμένου επιχειρηματία.Ούτε πρόστιμο για την κατασκευή επέβαλλε το λιμεναρχείο όπως έκανε σε όλους ούτε σύσταση ή κλήση σε απολογία για επιβολή προστίμου.Ο κανονισμός λιμένα εξαιρεί τα τοπικά προιόντα,τις υπερμεγέθεις επιγραφές? ή ο πρόεδρος Μαμουζέλος κάνει τα στραβά μάτια για το φίλο?Αυτά εσείς δεν τα βλέπετε?Γιατί ο κόσμος τα βλέπει και κρίνει.ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εκτιμω το ενδιαφερον σας να δωσετε ψωμι σε μια οικογενεια που εχει αναγκη και μπραβο σας γι αυτο, ευχομαι μεσα απο την καρδια μου να πιασει τοπο εκει που πρεπει και σε χερια που θα το εκτιμησουν και θα επουλωθουν πληγες . ΑΛΛΑ τις οικογενειες που θα στερηθουν απο αυτην την κινηση τις σκεφτηκατε καθολου;;; θεωρειτε εσεις δικαιο η μιση παραλια να εχει ενα περιπτερο και η αλλη μιση 3!!! αυτη ειναι τελικα η δικαιοσυνη σας;;; και καλα ο ιδιοκτητης θα επιβιωσει! αλλα στον ενοικιαστη που πληρωνει τεβε, ενοικιο της ταξεως των 1000 ευρω (και ανω)και ενα σωρο αλλα, και βγαζει μολις 0.08 ευρω στο πακετο τα τσιγαρα τι αλλο μενει να σκεφτει περα της μεταναστευσης;;; γιατι δουλεια ψαχνουμε ηδη εδω και 2 χρονια αλλα ειμαστε στην ελλαδα... δεν υπαρχει τιποτα περα απο την απογνωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συγχαρητηρια κυριοι κυριεσ του λιμενικου ταμειου καταφερατε παλι να τα κανετε μπαχαλο για να μην πω καποιο αλλο χαρακτηρισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή